U Tuzli sastanak premijerligaša

FK Sloboda će u utorak biti domaćin sastanku bh. premijerligaša, na kojem će se razmotriti način i opravdanost formiranja Udruženja nogometnih premijerligaša, te zauzeti stav prema državnim organima kada su pitanju dugovanja klubova na ime doprinosa i poreza.

Također, razgovarat će se i o načinu regulisanja prava prijenosa premijerilgaških utakmica, te ostalim aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se susreću učesnici bh. nogometne Premijer lige.

Sastanak, na kojem su učešće potvrdili predstavnici svih premijerligaša, će se održati u Kongresnoj Sali Hotela Tuzla u utorak 12. januara 2010. godine sa početkom u 11 sati.

Del Bosque najbolji, Ćiro sedamnaesti

U izboru Instituta za nogometnu statistiku i povijest (IFFHS) u Kölnu, izbornik španjolske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque proglašen je najboljim nacionalnim izbornikom za 2009. godinu.

Članovi žirija iz 85 zemalja diljem svijeta nisu imali lagan posao u izboru najboljeg izbornika, a na kraju je Del Bosque (59), najbolji klupski trener iz 2002. godine po IFFHS-u, slavio sa 185 dobivenih bodova, 34 boda više od drugoplasiranog engleskog izbornika Fabija Capella i 36 više od brazilskog izbornika Carlosa Dunge, najboljeg izbornika iz 2007. godine.

Sada već bivši BiH izbornik Miroslav Blažević našao se na diobi 17. mjesta najboljih izbornika s osam osvojenih bodova i jedini je na popisu 25 najboljih koji ne vodi više zemlju na čijem je čelu ostvario rezultate koji su ga uvrstili na popis.

Među 25 najboljih izbornika nalaze se po tri Talijana, Argentinca i Nijemca, a samo osam od 25 izbornika nalazi se na čelu strane reprezentacije.

Vicenteu del Bosqueu priznanje će biti uručeno 1. 2. na gala večeri u Londonu.

IFFHS, popis najboljih izbornika u 2009. godini:
1. Vicente del Bosque (Španjolska) 185
2. Fabio Capello (Engleska) 151
3. Carlos Dunga (Brazil) 149
4. Marcelo Alberto Bielsa (Čile) 82
5. Robert Bradley (SAD) 32
6. Bert van Marwick (Nizozemska) 28
7. Ottmar Hitzfeld (Švicarska) 23
8. Otto Rehhagel (Grčka) 18
9. Radomir Antić (Srbija) 17
Guss Hiddink (Rusija) 17
11. Vladimir Weiss (Slovačka) 16
12. Matjaž Kek (Slovenija) 15
13. Marcello Lippi (Italija) 14
14. Joachim Löw (Njemačka) 11
15. Jong-Hun Kim (Sjeverna Koreja) 9
Rabah Sâadane Algérie 9
17. Miroslav Blažević (Bosna i Hercegovina) 8
Morten Olsen (Danska) 8
Giovanni Trapattoni (Irska) 8
20. Javier Aguirre (Meksiko) 7
Reinaldo Rueda Rivera (Honduras) 7
22. Shaibu Amodu (Nigerija) 5
Diego Armando Maradona (Argentina) 5
Gerardo Daniel Martino (Paragvaj) 5
Richard Lloyd Herbert (Novi Zeland) 5

Navijači dočekali reprezentativce Toga

Togoanska nogometna reprezentacija vratila se u domovinu nakon što je na njihov autobus u petak u angolskoj pokrajini Cabindi izvršen teroristički napad.

Napad strojnicom na autobus koji je prevozio kompletnu togoansku reprezentaciju rezultirao je smrću triju osoba (glasnogovornik i pomoćni trener reprezentacije, te vozač), a nakon izravne naredbe premijera Toga Gilberta Houngba reprezentacije je odlučila otkazati nastup na Afričkom kupu nacija i vratiti se kući.

BBC izvještava kako je togoansku reprezentaciju na aerodromu u Lomeu, usprkos činjenici da je sletjela u kasnim noćnim satima, dočekalo na tisuće ljudi, među kojima je bio i premijer Huongbo.

Međutim, usprkos činjenici da su se tek vratili u domovinu, napadač Manchester Cityja i kapetan togoanske nogometne reprezentacije Emmanuel Adebayor poručio je nakon povratka da povratak u Angolu i nastup na Afričkom kupu ipak nije posve isključen.

Odlučili smo se vratiti u domovinu na trodnevno žalovanje. Nakon tog perioda, ako Afrička nogometna federacija (CAF) rezervira naše mjesto, vratit ćemo se i igrati. Izgubili smo ljude, naše prijatelje. Sada smo se vratili obiteljima i vidjet ćemo što će biti – prenosi Adebayorovu izjavu The Sun.

Da bi se Togo uistinu mogao vratiti u Angolu potvrdio je togoanski ministar sporta Christophe Tchao: Zatražili smo od CAF-a da nekako organizira da kasnije možemo nadoknaditi propušteno i priključiti se natjecanju.

Reprezentacija Toga bila je smještena u skupinu B Kupa nacija uz Obalu Bjelokosti, Burkinu Faso i Ganu, protiv koje je danas trebala igrati prvi susret na turniru.

Pirlo: Idemo skinuti Inter

Pobjedom 3-0 ostvarenom u Torinu protiv Juventusa u 19. kolu, nogometaši Milana približili su se vodećoj momčadi talijanskog prvenstva Interu na osam bodova zaostatka, a imaju i utakmicu manje.

Također, imaju i priliku za dva tjedna tu bodovnu prednost dodatno umanjiti budući da u 21. kolu Serije A, točnije 24. 1., međusoban sraz imaju dvije momčadi sa San Sira.

Ova utakmica nije bila odlučujuća, ali je bila važna za nas kako bismo zadržali dobar ritam i razmak za Interom. Moramo nastaviti ovakvim igrama utrku s vodećom momčadi. Nadamo se da ćemo do derbija smanjiti zaostatak, a onda ćemo vidjeti što će se dogoditi – veli Andrea Pirlo koji otkriva razloge zašto je momčad proigrala, te upisala sedam pobjeda u posljednjih osam prvenstvenih ogleda.

Promijenili smo sistem naše igre i način razmišljanja, jer smo shvatili da dalje onako ne može ići. Za nas je nakon toga započela nova sezona.

Lakersi se vratili na pobjednički kolosijek

Nakon dva uzastopna poraza košarkaši Los Angeles Lakersa, aktualni NBA prvaci, vratili su se starim navikama – pobjedama.

Slavili su u svom Staples Centeru protiv Milwaukee Bucksa s lakih 95-77 u utakmici u kojoj su petorica igrača gostujućeg sastava ubacila dvoznamenkast broj koševa, a predvodio ih je Shannon Brown s njih 19. Andrew Bynum ubacio je 17 koševa, uz za sebe rekordnih 18 skokova u karijeri, Jordan Farmar zabio je 15, a Kobe Bryant 12 koševa uz slab šut 4/21 iz igre. Kod Bucksa je najefikasniji bio Hakim Warrick s 14 koševa.

LeBron James vodio je do pobjede svoje Cleveland Cavalierse na gostovanju kod Portland Trail Blazersa 106-94 s učinkom od 41 koša, 10 skokova i 8 asistencija. Ubacio je LeBron već u prvoj četvrtini 20 koševa uz stopostotan šut iz igre (8/8),a dvoboj završio sa ukupnim šutem iz igre 13/19 i 12/14 iz slobodnih bacanja.

U šestoj uzastopnoj pobjedi Cavaliersa nad Trail Blazersima Shaquille O'Neal sudjelovao je s 11 koševa i isto toliko skokova, dok je poraženi sastav predvodio Brandon Roy s 34 ubačaja.

San Antonio Spursi nanijeli su New Jersey Netsima 34. poraz u 37 odigranih utakmica u sezoni pobjedivši ih na domaćem parketu 97-85. Manu Ginobili bio je najefikasniji igrač domaće momčadi s 21 ubačenim košem, Tim Duncan zabio je 14 uz 17 skokova, a francuski centar Ian Mahinmi je u svojem prvom nastupu u sezoni ostvario učinak od 15 koševa i 9 skokova.

NBA liga, nedjelja:
LA Clippers – Miami 94-84 (Kaman 22k, 14s, Gordon 17k / Wade 24k, Beasley 20k, 7s)

San Antonio – New Jersey 97-85 (Ginobili 21k, Duncan 14k, 17s / Lopez 28k, 11s)

Portland – Cleveland 94-106 (Roy 34k, Aldridge 18k, 13s / James 41k, 10s, 8a, O'Neal 11k, 11s)

LA Lakers – Milwaukee 95-77 (Brown 19k, Bynum 17k, 18s / Warrick 14k, 5s)

Toronto – Boston 107-114 (Bosh 31k, 13s, 4a, 5il / Rondo 22k, 10s, 13a, Wallace 29k, 8s)

Washington – New Orleans 110-115 (Jamison 32k, 8s / Paul 26k, 14a, Stojaković 20k)

Messijev hat-trick u 5-0 pobjedi Barcelone

Nogometaši Barcelone nisu dopustili iznenađenje, niti su pustili Real Madridu da dugo uživa na vrhu Primerine ljestvice.

ratili su ga niti tri sata nakon što su ga izgubili i to 5-0 pobjedom kod Tenerifa.

Real je, podsjetimo, nakratko preuzeo prvo mjesto ljestvice španjolskog nogometnog prvenstva pobjedom 2-0 protiv Mallorce na Santiago Bernabeu, no držao ga je samo do kraja utakmice na stadionu Heliodoro Rodriguez Lopez na kojem je opet zabljesnuo Lionel Messi i hat-trickom odveo katalonski nogometni ponos do tri boda.

Do očekivane trinaeste pobjede u 17. Primerinom kolu i šeste na gostujućem terenu ove sezone nogometaši Barcelone došli su relativno lako, premda treba naglasiti da je sastav koji se nalazi samo jedno mjesto iznad onih koje vode u niži rang natjecanja prvi imao što za reći

Već u trećoj minuti Nino je imao sjajnu priliku za vodstvo domaćina, a samo dvije minute kasnije zatresla se i greda iznad glave Victora Valdeza nakon udarca Alejandra Alfara. Isti je igrač imao i dobru priliku u osmoj minuti, no ostao je nedorečen kao i svi njegovi suigrači u nedjelju.

Posljednjih devet minuta prvoga dijela utakmice riješilo je sve nepoznanice. Dvostruki strijelac u tom je periodu bio Messi, dok je gol za 2-0 glavom postigao Carles Puyol. Messi je u 36. lijevom nogom iskoristio prodor i asistenciju s lijeve strane Bojana Krkića, potom u 44. asistirao Puyolu za povećanje vodstva, da bi novu Krkićevu loptu s lijeve strane lako proslijedio u gol već u sljedećoj akciji za 3-0.

Treća asistencija Krkića i treći Messijev gol na utakmici, a 12. prvenstveni, stigli su u 75. minuti susreta, a sjajni je Argentinac ovaj puta bio precizan krasnim udarcem lijeve noge izvan šesnaesterca u desne rašlje domaćeg golmana Aragonesesa.

Posljednji gol susreta pripisan je domaćem igraču Ezequielu Luni u 85. minuti utakmice, koji je nogom gurnuo loptu iza svog vratara nakon što je Pedro na malom prostoru nanizao nekoliko domaćih igrača i krenuo u realizaciju akcije.

Primera, 17. kolo, nedjelja:
Tenerife – Barcelona 0-5 (Messi 36, 45, 75, Puyol 44, Luna 85 -ag)

Milan deklasirao Juventus u Torinu

Momčad Milana rezultatski je deklasirala Juventus s 3-0 u posljednjoj i derbi utakmici 19. kola talijanskog nogometnog prvenstva odigranoj u Torinu…

Iako u igračkom smislu Milan nije bio toliko superioran u okršaju sa starom damom, pamtit će se samo rezultat i činjenica da su rossoneri sva tri pogotka postigli nakon prekida, odnosno kornera. Ronaldinho je bio dvostruki strijelac, Pirlo dvostruki asistent, a svoj doprinos pobjedi dao je i David Beckham, koji je odigrao svih 90 minuta za rossonere i asistirao za treći gol.

Rossoneri su prvi pogodak postigli u 29. minuti. Pirlo je iz kornera uputio nizak centaršut, obrana Juventusa nije uspjela raščistiti, a Nesta je iz blizine nogom ugurao loptu u mrežu. U 72. minuti, na sličan način su gosti opet poentirali. Još jednom je Pirlo ubacio iz kornera, na prvu vratnicu, Ronaldinho je iz teške pozicije samo lagano skrenuo loptu koja je okrznula De Ceglieja i završila u mreži. Točku na i stavio je opet Ronaldinho u 87. minuti svojim drugim pogotkom na utakmici, a šestim u sezoni. Nakon što je Beckham izborio i izveo korner s desne strane, lopta je stigla do Ronaldinha koji ju je primirio prsima, a onda neometan iz neposredne blizine lagano ugurao u mrežu.

Milan je imao dosta veći posjed lopte, Juventus nešto više pokušaja prema golu, ali Milan je bio znatno konkretniji, te je s tri pogotka iz blizine nanio Juventusu treći poraz u zadnje četiri utakmice. Rossoneri su, pak, upisali sedmu pobjedu u zadnjih 8 nastupa, te su pobjegli staroj dami na četiri boda odstojanja na drugom mjestu, još i uz susreta manje.

Inter je vodeći sa 45 bodova, Milan uz utakmicu manje drugi sa 37, a Juventus je ostao na 33 boda…

Serie A, 19. kolo (nedjelja):

Fiorentina – Bari 2-1 (Mutu 38, Ignacio Castello 74 / Barreto 25)

Bologna – Cagliari 0-1 (Matri 66)

Napoli – Sampdoria 1-0 (Denis 71)

Palermo – Atalanta 1-0 (Cavani 70 – 11 m)

Genoa – Catalia 2-0 (Mesto 36, Sculli 71)

Udinese – Lazio 1-1 (Di Natale 27 / Floccari 16)

Livorno – Parma 2-1 (Tavano 23, Lucarelli 62 / Dzemaili 68)

Juventus – Milan 0-3 (Nesta 29, Ronaldinho 72, 87)

Ljestvica:

1. Inter 19 14 3 2 41-17 45

2. Milan 18 11 4 3 31-19 37

3. Juventus 19 10 3 6 32-25 33

4. Napoli 19 9 6 4 29-24 33

5. Roma 19 9 5 5 30-24 32

6. Fiorentina 18 9 3 6 25-17 30

7. Palermo 19 8 6 5 24-21 30

8. Parma 19 8 4 7 24-26 28

9. Cagliari 18 8 3 7 28-23 27

10. Bari 18 7 6 5 22-17 27

11. Genoa 18 8 3 7 32-32 27

12. Sampdoria 19 7 5 7 22-27 26

13. Chievo 19 7 3 9 20-21 24

14. Livorno 19 6 3 10 13-24 21

15. Lazio 19 4 8 7 15-18 20

16. Udinese 18 5 4 9 20-24 19

17. Bologna 18 4 4 10 17-26 16

18. Catania 19 3 6 10 17-28 15

19. Atalanta 18 3 4 11 15-28 13

20. Siena 19 3 3 13 21-37 12

Teroristi prijete Drogbi

Situacija u Angoli iz dana u dan je sve gora. Naš stručnjak na klupi Obale Slonovače, Vahid Halilhodžić, izjavio je da su teroristi poručili najvećoj zvijezdi afričkog fudbala Didieru Drogbi da je on sljedeća meta terorističkih napada.

"Drogbu su zvali iz Chelseaja i rekli mu da je i on na popisu onih koji će biti na udaru terorista. U subotu je zbog te opasne prijetnje bio vrlo nespokojan, satima sam ga uvjeravao da ostane i pokušao ga ohrabriti. Rekao sam mu da sam prošao gori pakao, da će osiguranje na današnjoj utakmici u Cabindi biti jako, i danas je već bolje. Ali bio je vrlo potresen kada smo posjetili fudbalere Toga u njihovom paviljonu, oni stanuju do nas", rekao je Halilhodžić za Hrvatski Jutarnji list i dodao:

"Svi sudionici naše grupe u Cabindi su u šoku, vlada nervoza i panika. U subotu su u ovaj grad došla čak šestorica ministara angolske vlade, ne bi li nas uvjerili da ne odustanemo od turnira. Uvjeravali su igrače kako neće biti problema, da nema ni najmanje opasnosti te kako će sve biti u redu, no, igrači im ne vjeruju."

Komentariši