HŠK Zrinjski Mostar

"HŠK Zrinjski" Mostar je fudbalski klub u Bosni i Hercegovini osnovan 1905. godine. Takmiči se u Premijer ligi BiH.

Historija HŠK Zrinjski

Još 1896. ugledni mostarski Hrvati zatražili su da se osnuje sportsko društvo hrvatske omladine pod nazivom "Hrvatski sokol”, što nije bilo dopušteno.

Ipak, nešto manje od deset godina poslije, 1905. godine u prostorijama "Hrvoja", hrvatska omladina na čelu s profesorom Kuštrebom osniva đački sportski klub koji 1912. godine prerasta u gimnazijski sportski klub "Zrinjski" Mostar. Uspješan rad i rezultati kluba bilježe se do 1914. godine kada mu se zabranjuje rad. Tek 1917.godine H.Š.K."Zrinjski" Mostar se stapa sa Hrvatskim radničkim omladinskim sportskim klubom, koji je postajao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime "Hercegovac".

Prvak Mostara 1923.

Zrinjski je postao prvak Mostara pobijedivši na svom terenu preko puta Stare bolnice jakog konkurenta jugoslovenski sportski klub rezultatom 1:0. Na jedinoj klupskoj fotografiji iz tog vremena zapisan je kompletan sastav: Smoljan, Vrančić, Vlaho, Bebek, Janjušić, Omerović, Golić, Miličević, Omeragić, Kučinović i Štimac.

Vrijedne podatke o djelovanju kluba u razdoblju između dva svjetska rata pamti Ivan Rebac. Iako je Zrinjski bio omiljen kod građanstva, nije imao naklonost vlasti. Evo dva podatka koja to potvrđuju. Od petnaest fudbalera Zrinjskog samo je jedan bio zaposlen, za razliku od JŠK-a gdje su rijetki bili bez posla, a 1936. Zrinjskom je zbog hrvatskog grba zabranjen nastup u Dubrovniku.

U četvrtom desetljeću 20. vijeka Zrinjski je često gostovao u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci. Na osnovi dvije sačuvane fotografije iz 1933. i 1934. za Zrinjski su tada igrali Šarac, Nuić, Mijan, Ćurković, Buhač, Komljenović, Novak, Boban, Šunjić, Vlak, Barbarić, Rotin i Rebac. Normalno da je spisak svih igrača teško kompletirati, ali sigurno da su dres plemića nosile desetine fudbalera u tom razdoblju.

Više u sjećanjima, nego u dokumentima, ostalo je zapamćeno da su predsjednici Zrinjskog bili Miško Mikulić, Drago Turkelj, Jakša Miljković, Blaška Slišković. Drugi svjetski rat poremetio je razvoj Zrinjskog. Tokom 1941. Zrinjski se zajedno sa SAŠK-om iz Sarajeva i Hrvojem iz Banje Luke priključio Prvoj hrvatskoj ligi koja je formirana spomenute godine nakon što je NDH bila primljena u članstvo FIFA-e.

Iz tog razdoblja ostale su fotografije iz susreta Zrinjskog protiv splitskog Hajduka i zagrebačkog Građanskog. Također je ostao trag da je Zrinjski u Mostaru 1943. igrao protiv Muslimanskog omladinskog kluba Jedinstvo i pobijedio rezultatom 2:1.

Tokom Drugog svjetskog rata Zrinjski nastupa u ligi Nezavisne Države Hrvatske. U nezavršenom prvenstvu 1941. godine klub zauzima četvrto mjesto sa devet bodova. Godinu poslije u grupi D (grupa sa klubovima iz BiH) Zrinjski zauzima drugo mjesto iza sarajevskog SAŠK-a.

Nakon Drugog Svjetskog rata klubu je opet zabranjen rad. Tada je nova vlast zabranila svim sportskim i kulturnim udrugama s nacionalnim predznakom obnovu rada. Ova zabrana rada kluba je trajala punih 47 godina pa je tek 1992. godine svečano u Međugorju obnovljen rad "Hrvatskog športskog Kluba "Zrinjski" Mostar".

Od obnavljanja rada, u junu 1992.godine HŠK "Zrinjski" se takmičio u tri različita prvenstva, ali uvijek u najkvalitetnijem rangu koji je u određenom razdoblju postojao.

 

Najveći uspjesi

Zrinjski je učestvovao i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige FS BiH, 1998. god. gdje je bio u skupini sa Željezničarom iz Sarajeva i Bosnom iz Visokog. Zrinjski je u polufinalu izgubio od prvaka Bosne i Hercegovine FK Željezničara. Godine 2000. započela je Premijer liga na nivou Federacije u kojoj je Zrinjski igrao sljedeće dvije sezone, a od 2002. Premijer liga se igra na prostoru čitave BiH, u kojoj je Zrinjski standardni član. Mostarski klub je u sezoni 2004/2005 dočekao svoj trofej i to u sezoni u kojoj je proslavio 100. godišnjicu i time postao prvi mostarski šampion.

Nastupi u Evropskim takmičenjima

Svoj prvi nastup u Evropi Zrinjski je zabilježio u ljeto 2000. kada je Zrinjski nastupio u prvom kolu Intertoto kupa protiv švedske Vastra Frolunde. U prvoj utakmici Zrinjski je izgubio 1:0, a u uzvratu u Mostaru bili su jako blizu prolaska u drugo kolo jer su vodili pogocima Miloša i Buhića, ali su u produžetku primili pogodak koji ih je izbacio.

U sezoni 2005/2006. igrali su u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon pobjede u gostima protiv Luksemburškog prvaka Dudelange od 1-0 u uzvratu pod Bijelim Brijegom je doživljena prava katastrofa, Zrinjski je poražen sa 4-0 i tako je završio svoj izlet u Evropu.

U sezoni 2006/2007 Zrinjski je izborio takmičenje u Intertoto kupu gdje su u prvom kolu pobijedili predstavnika Malte FC Marsaxlokk ukupnim rezultatom 3-0, a u drugom kolu su ispali ukupnim rezultatom 4-2, nakon poraza na svom terenu od 3-1 protiv Izraelskog tima Maccabi Petach Tikva.

2007/08. sezonu Zrinjski je otvorio utakmicom protiv Partizana na Bijelom Brijegu u okviru kupa UEFA. Nakon nereda koje su pokrenuli navijači Partizana utakmica je bila na rubu prekida, ali je ipak nastavljena a Zrinjski je izgubio 6-1. U uzvratnoj utakmici u Beogradu,Zrinjski je izgubio 5-0

 

Navijači

Gotovo od obnavljanja Zrinjskog postoje i najvatreniji navijači Zrinjskog, Ultrasi koji su u aprilu 2004 u derbiju protiv Sarajeva proslavili desetu godišnjicu. Ultrasi su osnovani u aprilu 1994, kad je napravljen Inicijativni odbor Kluba Navijača Zrinjskog, koji je imao za cilj da organizira skupštinu navijača. Godine 1997. održana je i prva službena skupština Kluba Navijača na kojoj je bilo prisutno preko 400 sudionika. Nakon te Skupštine jedna od udarnih podgrupa Ultras-a bila je ekipa navijača pod imenom "Zrinjevci".

Ultrasi od 2000. dodjeljuju nagradu za najboljeg igrača sezone koja od sezone 2003/2004 nosi ime Filip Šunjić – Pipa u spomen na tragično preminulog navijača Zrinjskog. Dobitnici te nagrade do sada su bili Slaven Musa, Ivica Matas, Armando Marenzi, Luka Modrić, Zoran Rajović, Ivica Džidić i Sulejman Smajić.

 

Trofeji

2004/2005.
2008/2009
2007/2008.

Također pogledajte

Mostarski gradski derbi Velež – Zrinjski

Vanjski linkovi

Izvori

  1. Tabela prvenstva NDH od 1940. – 1944. na nogonet.hr


Sezone Premijer lige BiH
2000/01 | 2001/02 | 2002/03 | 2003/04 | 2004/05 | 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | 2008/09
Nogomet u Bosni i Hercegovini
Ligaška tamičenja NS BiH Kup takmičenja
Premijer liga BiH Reprezentacija BiH Kup BiH
Prva liga FBiH (U-21) (B) Super Kup
Prva liga RS Spisak klubova Kup RS
Druga liga FBiH (Sjever, Centar, Jug, Zap. I, Zap. II) Spisak stadiona Kup FBiH
Druga liga Republike Srpske (Zapad, Centar, Jug)
Ženski nogomet u Bosni i Hercegovini
Ligaška tamičenja   Kup takmičenja
Prva liga Bosne i Hercegovine u nogometu za žene Reprezentacija BiH Kup BiH za žene
  Spisak klubova

1 komentar

Komentariši